Het Yakult flesje, een designicoon in je koelkast!

Dagelijks worden er 40 miljoen flesjes gedronken in 40 landen en regio’s. Wist je dat in alle landen het Yakult-flesje hetzelfde is? Een internationaal designicoon.

Glazen flesjes:

De opvallende vorm van het Yakult flesje is overal ter wereld dezelfde. De eerste Yakult flesjes dateren van 1935. Ze waren uit glas! Na gebruik werden ze ingezameld, grondig gereinigd en hergebruikt.

Ontworpen door een topontwerper:

In de jaren ’50 en ’60 werd het model van het langwerpige glazen flesje aangepast. In de toenmalige vorm herken je het flesje van vandaag al enigszins.

In 1968 verving Yakult de glazen flesjes door een volledig nieuw design, ontworpen door de beroemde Japanse designer Isamu Kenmochi. Hij kreeg de opdracht om een flesje te ontwerpen met een unieke en originele vormgeving. Het moest stabiel zijn, makkelijk om vast te houden en het ontwerp moest overal ter wereld herkenbaar zijn. Isamu Kenmochi maakte dit allemaal waar.
Het Yakult flesje groeide uit tot een heus icoon. In 2008 won het zelfs de meest prestigieuze designprijs in Japan, de Long Selling Good Prize.

Lichtgewicht:

De flesjes worden vervaardigd uit volledig afbreekbaar en hygiënisch materiaal,  polystyreen. Per flesje is er slechts 3 gram polystyreen nodig.

Ander werk van Kenmochi:

Isamu Kenmochi ontving diverse internationale ontwerpprijzen. Een van zijn bekendste werken is de Japanse stoel ‘Kashiwado’ uit 1961. Deze stoel werd speciaal gemaakt voor de sumoworstelaar Kashiwado. Je ziet hem vandaag nog in verschillende designmusea.