Hoe krijg je miljarden bacteriën in één flesje?

Dagelijks drinken miljoenen mensen over heel de wereld een flesje Yakult.
Eén flesje bevat miljarden bacteriën.
Maar hoe krijgen we bij Yakult die bacteriën in die flesjes? Met andere woorden: hoe wordt Yakult gemaakt? We nemen een kijkje achter de schermen van onze fabriek.

Volgens authentiek recept
Yakult wordt nog altijd gemaakt volgens het authentieke recept van de wetenschapper dr. Minoru Shirota. Dat is al 80 jaar zo. We houden het resultaat in de fabriek ook nauwgezet in de gaten. In elke productiefase nemen we monsters die op kwaliteit worden gecontroleerd. Van de gefermenteerde tussenproducten én het eindproduct controleren we heel nauwkeurig de aantallen Lactobacillus casei Shirota bacteriën.

HACCP, goed idee!
Kwaliteit staat bij Yakult voorop. Alle werkzaamheden in de fabriek worden uitgevoerd volgens de HACCP kwaliteitsrichtlijnen. HACCP is een internationale aanvaarde methode die tot doel heeft veilige producten te produceren. Van grondstof tot en met eindproduct speuren we continu naar mogelijke risico’s die de kwaliteit van Yakult zouden kunnen bedreigen.

Yakult is … groen
De fabriek van Yakult is ISO 14001 gecertificeerd. ISO 14001 is een milieumanagementsysteem. Yakult streeft ernaar om zijn productieproces niet alleen efficiënt te maken maar ook milieubewust te werken. Onze medewerkers denken voortdurend na over ‘groene’ verbeteringen. Daarnaast zorgt het ISO 14001 systeem ervoor dat alle activiteiten zo goed mogelijk worden gestroomlijnd.

Het Productieproces, van labo tot koelkast!

Stap 1: Lactobacillus casei Shirota
Het productieproces begint bij de kweek van de goede melkzuurbacterie Lactobacillus casei Shirota. Tijdens dit proces worden de bacteriën gekweekt. Eens er voldoende  bacteriën zijn kunnen we naar de volgende stap overgaan.

Stap 2: Fermentatie
Het proces begint met het oplossen van de basisingrediënten van Yakult: magere melkpoeder, water en glucosesiroop. Nu wordt de oplossing gesteriliseerd – om eventuele andere bacteriën te vernietigen – en vervolgens overgeheveld naar de fermentatietanks.

Hier wordt de Lactobacillus casei Shirota toegevoegd en is het beginproduct klaar voor het fermentatieproces. We laten het product verder fermenteren maar testen continu de kwaliteit en de temperatuur. Fermenteren betekent dat melksuikers (lactose) worden omgezet in melkzuur. De Lactobacillus casei Shirota heeft nu de tijd om door te groeien. Tijdens het fermenteren wordt de temperatuur van de oplossing constant gehouden om precies het juiste aantal bacteriën te kunnen bereiken.

Stap 3: Mengen
Yakult is nog niet klaar! De melkoplossing moet nog egaal gemaakt worden door het onder druk door een serie buizen te pompen. Daarna brengen we Yakult op smaak met glucosesiroop  en aroma’s. Voor Yakult Light worden er zoetstoffen aan toegevoegd. Voor Yakult Plus worden er stevia-extract,  vezels en vitamine C bijgevoegd. Het mengsel is klaar voor opslag en het fermentatieproces wordt stilgelegd. De bacterie ‘slaapt’ nu als het ware.

Maar Yakult is nu nog steeds heel geconcentreerd. Om er een mooie soepele zuiveldrank van te maken moet er nog zuiver, gesteriliseerd water bij. Nu is Yakult echt klaar om afgevuld te worden in de kleine karakteristieke flesjes. 1 Milliliter Yakult bevat maar liefst 100 miljoen bacteriën. In één flesje (65ml) zitten er minimaal 20 miljard!

Stap 4: Productie van de kleine flesjes
Yakult produceert zijn kleine flesjes zelf in de fabriek. De spuitgietmachines produceren zo’n 11.000 flesjes per uur. Per flesje is slechts 3 gram volledig recyclebaar polystyreen nodig.

Stap 5: Klaar om te drinken
De flesjes worden binnen één tiende van een seconde gevuld en hermetisch afgesloten door middel van een aluminium schildje. Daarna worden ze razendsnel verpakt. Na het verpakken, worden de flesjes binnen 48 uur getransporteerd naar de supermarkten in de Europese landen.

Tijdens het hele verpakkings- en transportproces wordt de koudeketen nooit onderbroken. Het is belangrijk dat Yakult koel bewaard wordt, bij maximum 7°C.  Zodoende blijven de goede bacteriën LcS van optimale kwaliteit.

Nieuwsgierig en wil je het allemaal eens van nabij bekijken? Schrijf je dan in voor een fabrieksbezoek.